header_image
Zoek in aanbod

€ 0 tot € 3.000.000

We found 0 results. Do you want to load the results now ?
Zoek in aanbod

€ 0 tot € 3.000.000

we found 0 results
Your search results

Wel of niet aflossen: de rationele vs de emotionele overwegingen

Geplaatst door WBos Makelaars op 28 juli 2017
| 0

Wel of niet aflossen: de rationele vs de emotionele overwegingen


Wie dan leeft, wie dan zorgt. Of zo snel mogelijk aflossen? Het zijn twee uitersten, uitersten en de twee meest voorkomende antwoorden op de vraag of jij als hypotheekbezitter wilt aflossen of niet. Maar wat is nu eigenlijk het verstandigst? 

Voordelen van aflossen

Aflossen op je hypotheek kent voor- en nadelen. Wanneer je gaat aflossen daalt je totale hypotheekschuld. De aflossing heeft direct gevolg voor je maandelijkse hypotheeklast. Deze zal aanzienlijk lager worden. Bijkomend voordeel van de verlaging van je hypotheekschuld; de renteopslag kan naar beneden worden bijgesteld of de rentekorting omhoog, de bank loopt immers minder risico op uw hypotheek. Op de lange termijn kan aflossen dus financieel behoorlijk aantrekkelijk zijn.

Nadelen van aflossen

Tegenover de voordelen staan uiteraard ook nadelen. Wanneer je besluit een groot bedrag in een keer af te lossen, dan verklein je daarmee je financiële buffer. Een buffer die je wellicht had bewaard voor de onverwachte momenten. Een kapotte wasmachine, een auto die je total-loss rijdt of misschien zelfs wel het verlies van je baan. Door af te lossen op je hypotheek, betaal je automatisch ook minder rente. Dat houdt in dat je belastbaar inkomen hoger wordt en je mogelijk meer belasting moet betalen. Als laatste kunnen bepaalde toeslagen verlaagd worden of zelfs komen te vervallen op het moment dat jouw maandlasten omlaag gaan (en je belastbaar inkomen dus stijgt). Denk hierbij aan zorg- en kinderopvangtoeslag.

Emotionele overwegingen

Naast de rationele voor- en nadelen die aflossen op de hypotheek met zich meebrengt, gelden ook diverse emotionele afwegingen. Of aflossen verstandig is kan voor iedereen persoonlijk verschillen. Er zijn mensen die kiezen om het geld, dat ze via de renteaftrek krijgen, op te sparen en pas te gebruiken om af te lossen op het moment dat ze de rente niet meer mogen aftrekken. Er zijn echter ook mensen die sparen moeilijk vinden en direct beginnen met aflossen. Dan is het maar weg en gaat het niet naar een dure hobby of andere uitgaven.

Toekomstbeeld

Of je moet aflossen of niet, hangt heel erg af van je eigen toekomstbeeld. Op het moment dat je al vroeg weet dat je niet tot je 68e wilt doorwerken, maar al op tijd met pensioen wilt, dan kun je het spaargeld beter gebruiken voor dat doel dan voor aflossen. Of je huis gebruiken voor de verhuur op het moment dat je, bijvoorbeeld, een lange reis gaat maken. Dan wordt je huis ineens een inkomstenbron in plaats van een kostenpost, terwijl jij geniet van je ange reis. Ook dat kan een betere investering zijn dan aflossen.

Of aflossen op je hypotheek wel of niet de juiste keuze is voor jou, is een persoonlijke kwestie. Laat je- bij twijfel – altijd goed voorlichten.

 

[TERUG] NAAR NIEUWSBRIEF