Your search results

Vier grote misverstanden over hypotheken

Geplaatst door WBos Makelaars op 10 oktober 2017
| 0

Vier grote misverstanden over hypotheken.

Over hypotheken wordt veel gezegd en geschreven. De een maakt er een hele studie van, de ander laat zich voorlichten en gaat blind af op de adviseur. Toch is het goed om je enigszins voor te bereiden op een hypotheekgesprek. Hier in ieder geval de grootste misverstanden.

Het beste aanbod het is aanbod met de laagste rente

Los van de rente die je betaalt, is het slim te kijken naar de voorwaarden die aan de hypotheek vastzitten. Stel, je wil je hypotheek meenemen naar je nieuwe woning. De voorwaarden hiervoor zijn niet bij iedere hypotheekverstrekker hetzelfde. Wellicht ben je van plan om je hypotheek snel af te lossen. Bij de ene hypotheekverstrekker betaal je een ander boetebedrag dan bij de ander. Laat je niet verleiden door de lage rentes, maar verdiep je eerst goed in de voorwaarden voordat je aan de hypotheek vastzit.

Aflossen is altijd verstandig

Een vaak gehoorde opmerking is dat je vooral moet aflossen op de hypotheek. Hoe meer je nu aflost, hoe lager je maandlasten worden. Dat is in theorie zeker waar. In de praktijk is het echter niet altijd een goed idee om in een keer een groot bedrag af te lossen. Je verkleint namelijk in een keer uw financiële buffer. Een buffer die je wellicht had bewaard voor de onverwachte momenten. Door af te lossen op je hypotheek, betaal je automatisch ook minder rente. Dat houdt in dat je belastbaar inkomen hoger wordt en je mogelijk meer belasting moet betalen. Als laatste kunnen bepaalde premies verlaagd worden of zelfs komen te vervallen op het moment dat je maandlasten omlaag gaan (en je belastbaar inkomen dus stijgt). Denk hierbij aan zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag.

Een annuïteitenhypotheek is beter dan een lineaire hypotheek

Het verschil tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek is dat je in het eerste geval in het begin vooral rente betaalt en pas later begint met aflossen. je maandlast is gedurende de gehele rentevaste periode gelijk. De lineaire vorm is in het begin duurder, maar wordt – naarmate je steeds meer aflost en je schuld dus kleiner wordt – steeds lager. Veel starters kiezen voor de annuïteitenhypotheek, terwijl op de lange termijn de lineaire hypotheek voordeliger kan uitpakken omdat je over de gehele looptijd van de hypotheek minder rente betaalt.

Een aflossingsvrije hypotheek kan niet meer worden afgesloten

Sinds het veranderen van de hypotheekregels op 1 januari 2013, bestaat het misverstand dat de aflossingsvrije hypotheek niet meer kan worden afgesloten. Een aflossingsvrije hypotheek houdt in dat je niet verplicht bent om af te lossen op de hypotheek. Vanaf 1 januari 2013 is iedereen verplicht een lineaire- of annuïteitenhypotheek af te sluiten. Dat klopt. Er is echter een uitzondering. Ben je al in het bezit van een aflossingsvrije hypotheek die je voor 1 januari 2013 hebt afgesloten, dan mag je deze meenemen op het moment dat je gaat verhuizen. Je behoudt dan ook het recht op hypotheekrenteaftrek. Wil je  toch graag een aflossingsvrije hypotheek afsluiten, dan is dat in theorie mogelijk. Je hebt echter geen recht op hypotheekrenteaftrek.

 [TERUG] NAAR NIEUWSBRIEF