Your search results

Minder koopwoningen voor starters door 70-plussers zonder hypotheek

Geplaatst door sjorstenhacken op 13 oktober 2017
| 0

Minder koopwoningen voor starters door 70-plussers zonder hypotheek

Steeds meer mensen kopen een woning zonder hypotheek. In 2016 werd 17 procent van de woningen in Nederland zonder hypotheek gekocht, becijferde De Nederlandsche Bank. Het Kadaster bevestigt dit en voegt eraan toe dat vooral de 70-plussers hiervoor verantwoordelijk zijn. En dit is van invloed op de beschikbaarheid voor starters.

Deze 70-plussers, ook wel de doorstromers genoemd, hebben in hun vroege jaren de hypotheek al afgelost en kunnen – zonder weer een hypotheek af te sluiten – de woning omruilen voor een goedkoper appartement. Uit dezelfde vijver waar ook de starter in vist.

Particuliere beleggers

Daar komt bij dat meer dan de helft uit deze 70-pluscategorie ook nog een tweede huis heeft aan zee of op het platteland om te ontsnappen aan de drukte van de stad. Naast de 70-plussers groeit ook het aantal ouders dat een tweede woning koopt voor studerende kinderen. Maar ook de particuliere beleggers zijn steeds meer in opkomst. Al deze woningen zijn vanaf dat moment niet meer beschikbaar voor de kopende starter.

Uitdaging

Deze tendens heeft vooral gevolgen voor de studentensteden, waarvan Groningen, Maastricht en Delft de grootste klappen vangen. De cijfers laten zien dat maar liefst een derde van de kopers geen hypotheek nodig had om in deze steden een woning te kopen. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is een kwart van de woningen zonder hypotheek gekocht en ook in kustgebieden als Zandvoort, Noordwijk en het Noord-Hollandse Bergen wordt veel hypotheekloos gekocht. Een starterswoning vinden in een van deze plaatsen is een behoorlijke kluif. Maar is het dan onmogelijk voor starters een woning mét hypotheek te bemachtigen?

Aankoopmakelaar

Nee, dat is het zeker niet. Wat u als starter moet doen is u nog beter voorbereiden dan u waarschijnlijk al hebt gedaan. Zorg dat u snel kunt schakelen door bij voorbaat al te weten wat uw maximale hypotheek is. Op die manier kunt u snel bieden en onderhandelen en bent u minstens zo snel als de koper die het voordeel heeft dat hij niet hoeft te wachten op goedkeuring van de bank. Een aankoopmakelaar kan in dit soort gevallen een uitkomst zijn. Hij komt op voor uw belangen, waardoor u er niet meer helemaal alleen voor staat.

Bron: NOS

[TERUG] NAAR NIEUWSBRIEF