Your search results

Adopteer een kasteel

Geplaatst door sjorstenhacken op 12 oktober 2017
| 0

Adopteer een kasteel

Heb je er altijd al van gedroomd om kasteeleigenaar te zijn? Maar kom je nét een paar eurootjes tekort? Daar hebben de Fransen iets op gevonden: adopteer een kasteel.

Frankrijk heeft ruim dertigduizend kastelen en een groot deel is er helaas beroerd aan toe. De jonge organisatie Adopte un Château wil hier verandering in brengen en bedenkt creatieve manieren om ze weer tot leven te wekken. 

In een land met zoveel châteaus is het eigenlijk niet verwonderlijk dat er zoveel verlaten en vervallen zijn. Het kost een vermogen om ze te onderhouden. Maar moeten we zulke kastelen, de meeste eeuwenoud, dan maar overlaten aan de elementen? Ze verder zien afbrokkelen en instorten totdat er niets meer van over is? Nee, vindt het in 2015 opgerichte Adopte un Château. We moeten dit culturele erfgoed redden voordat het te laat is. Met een team dat bestaat uit ervaren en enthousiaste ingenieurs, architecten, historici en erfgoedexperts helpt Adopte un Château eigenaren en gemeenschappen bij de vaak complexe restauraties van châteaus. Bovendien doen ze hard hun best om nieuwe financieringsmethodes te bedenken.

Mede-eigenaar worden van een kasteel?

Een hoop aandacht trok de reddingsactie die Adopte un Château bedacht voor het Château de Paluel. Dit vijftiende-eeuwse Doornroosje-kasteel in de Dordogne werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s in brand gestoken. Op 21 september werd de ruïne geveild en om mee te kunnen bieden sloeg Adopte un Château de handen ineen met crowfunding platform Dartagnans. Mensen werden gevraagd om op Dartagnans minimaal vijftig euro te doneren. Ze haalden 540.000 euro op, bijna drie ton boven de reserveprijs van 250.000 euro.

Helaas bleek dit bedrag niet genoeg. Bij de veiling gooide de 31-jarige Etienne Cluzel maar liefst 853.000 euro op tafel. Toch had Adopte un Château niet van een betere partij kunnen verliezen. Etienne komt uit de regio en is vastberaden om zijn nieuwe domein zo liefdevol mogelijk te herstellen. “Dit gaat een levenswerk worden,” liet hij na afloop weten. “De eerste prioriteit is nu het afdekken van het kasteel, zodat het niet verder achteruitgaat. Totale instorting blijft een risico. Vervolgens gaan we bekijken wat we aan de binnenkant kunnen doen.”
Julien Marquis, de algemeen afgevaardigde van Adopte un Château: “We zijn niet teleurgesteld, integendeel. Het Château de Paluel is de winnaar en dat is het belangrijkste.” En het spreekt voor zich: indien Etienne nog advies nodig heeft, dan mag hij Adopte un Château altijd bellen.

Wil je donateur worden van Adopte un Château? Of wil je gewoon meer lezen over alle kastelen die ze proberen te redden? Surf naar adopteunchateau.com.

 

[TERUG] NAAR NIEUWSBRIEF