fbpx

Een energielabel berekenen: een flinke uitdaging!

Energielabel berekenen? Tegenwoordig is het niet meer nodig om zelf je energielabel te berekenen. Het label krijg je namelijk bijna bij elke aankoop erbij. Bij de aankoop van een wasmachine, televisie, verlichting én ja zelfs bij de aankoop van een nieuwe woning. Het is natuurlijk bekend dat wij met zijn allen duurzamer moeten gaan leven, maar waarom zal het energielabel ons daarbij gaan helpen? In deze blog vind je uitleg over het berekenen van het energielabel, het energielabel zelf en het belang van het energielabel.

Een energielabel berekenen: de methode!

Het is natuurlijk mooi meegenomen als er een groen label op jouw woning zit, maar wat houdt dit nou precies in? Vaak is men zich daar dan ook niet heel bewust van. Dit is natuurlijk wel waar we naar toe moeten gaan werken, het streven naar een groene en nog groenere woning. Een energielabel berekenen gaat aan de hand van verschillende factoren zoals de energieprestatie en de verbetermogelijkheden voor isolatie en installaties. De energieprestaties worden gemeten aan de hand van een nieuwe bepalingsmethode, de NTA 8800. Deze methode wordt sinds 01 januari 2021 gebruikt voor zowel woningen als gebouwen. Het berekenen van een energielabel kun je niet zomaar doen, de volgende documenten zal je moeten meenemen in de berekening:

  • NTA 8800
  • Beoordelingsrichtlijn (BRL) 9500
  • ISSO publicatie 82.1

Bovenstaande termen komen niet vaak voor in het dagelijks leven. Wij snappen dan ook dat een energielabel berekenen een behoorlijke opgave zal worden. Helaas is het in bezit zijn van een energielabel verplicht. Bijvoorbeeld als jij je woning gaat verkopen ben je verplicht om in het bezit te zijn van een energielabel, zodat je deze bij de notaris kan over dragen aan de nieuwe bewoners van jouw woning. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete. Wij adviseren dan ook onze klanten altijd om het energielabel zo snel mogelijk te laten opstellen door een specialist. Heb jij een energielabel nodig? Contact dan ons team.

Wat houdt het label in?

Als jij de vraag krijgt, wat houdt een energielabel in? Dan kan iedereen daar wel een redelijk goed antwoord opgeven. Hiervoor hoef je namelijk niet te begrijpen hoe het energielabel is berekend.

Een energielabel voor woningen geeft aan in hoeverre de woning veel of weinig energie verbruikt, oftewel de energieprestatie. Energie labels van woningen met A++++- zijn het energiezuinigst. De woningen die veel energie verbruiken zijn de minst zuinige woningen en krijgen daarom een G- label. Ook kan je op het energielabel vinden hoe jij jouw woning energiezuiniger kan maken, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van het dak of het plaatsen van zonnepanelen. Tevens staat er vermeld op het energielabel of de woning gemakkelijk van het gas af kan. Deze punten spelen namelijk een belangrijke rol bij het opstellen van het energielabel.

Het belang van een energielabel

We snappen dat jij je afvraagt waarom het nou zo belangrijk is dat jij bij de verkoop van je woning over een geldig energielabel moet beschikken. Vandaar dat wij dit voor jou hebben uitgezocht en de voordelen op een rijtje hebben gezet. Een energielabel heeft namelijk een aantal voordelen voor de eigenaar van de woning, de kopers van de woning en de huurders van de woning. Benieuwd wat voor belang jij hebt bij het energielabel? Lees dan snel onderstaande voordelen:

  • De potentiële kopers of huurders van jouw woning zien direct of de woning energiezuinig is .
  • Het energielabel geeft meteen een goede indicatie van de energierekening.
  • Het energielabel laat met een aantal voorbeelden zien hoe de woning energiezuiniger gemaakt kan worden.
  • Het energielabel kan een zeer goede invloed hebben op de uiteindelijke verkoop- of verhuurprijs van de woning.
  • Een energiezuinig label (een groen label) kan het verkoop- verhuurproces versnellen.

Gelukkig levert het opstellen van een energielabel voor alle partijen iets op. Het is dan ook verplicht sinds 01 januari 2022 om te beschikken over een energielabel voordat je de woning in de verkoop gaat doen. Het is dus belangrijk dat je deze snel laat opstellen.

Waar kan ik mijn energielabel vinden?

Het komt vaak voor dat men al beschikt over een energielabel, maar deze nergens kan terugvinden. Wij adviseren om eerst te kijken of het energielabel dat op jouw woning zit nog geldig is. Dat kan gemakkelijk via de volgende site: Zoek je energielabel. Op deze website kan je het energielabel checken van je huidige of toekomstige woning.

Als er staat dat jouw woning beschikt over een energielabel, dan kan je deze terugvinden via MijnOverheid. Je zult hier moeten inloggen met je DigiD en dan kan je vervolgens het energielabel downloaden als PDF- bestand.

Ook kan de website aangeven dat de woning niet beschikt over een energielabel, dan zal deze nog moeten worden opgesteld. Een energielabel berekenen is een behoorlijke opgave zoals je hebt kunnen lezen. Wij adviseren dan ook om het energielabel te laten opstellen door een specialist. Op zoek naar iemand die jouw energielabel kan opstellen? Wij helpen je graag verder.